Selçuk ASLAN
this site the web

Ofiste zinde kalmanın yolları

Masa başında çalışılan bir mesleğiniz varsa ve gününüzü genellikle oturarak geçiriyorsanız bir dizi ofis egzersizini rutin iş hayatınızın bir parçası yapmanızda sayısız fayda var. Masa başı işi yapıyor olabilirsiniz; ama bu, oturmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Uzun süre oturmanın bedensel ve zihinsel performansınızı olumsuz etkileyeceği gerçeğinden hareketle, işinize başlamadan önce, çalışırken ve iş sonunda fiziksel aktiviteye zaman ayırmak için her fırsatı değerlendirin. Kuşkusuz yoğun ve stresli bir iş temposu içinde fiziksel aktiviteye zaman bulmak her zaman kolay olmayabilir. Aşağıdaki 11 kural, kendinize ofis yaşamını daha aktif hale getirmek için belki size yardımcı olabilir:

1. Kendinize daha çok hareket sözü verin
İşle eviniz arasındaki mesafe yakınsa otomobile binmek yerine yürümeyi tercih edin. Toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız bir durak önce ya da sonrasını kullanın. Böylece her gün düzenli yürüyüş yapmış olursunuz. Otomobille giderseniz aracınızı park yerinin en uzak köşesine bırakın.

2. Ayakta durma fırsatlarını değerlendirin
Ayakta iken yakılan kaloriler otururken yakılanlardan fazladır. Telefonla konuşurken ayakta durun. Diğer masalarda veya ofislerde çalışan iş arkadaşlarınızla iletişiminizi mail göndermek veya telefonla haberleşmek yerine onların yanına giderek sağlayın.

3. Fitnes molaları verin
Öğle tatilinde fırsat yaratıp tempolu bir yürüyüş veya kasları germe egzersizleri yapmaya çalışın. Gün içerisindeki çay molalarınızda ise çenenizi göğsünüze değdirme ve omuzlarınızı yavaşça kulaklarınıza doğru kaldırma, bacaklarınızı germe gibi sürekli oturma pozisyondaki vücudu hareketlendirecek bazı hareketler yapın.

4. Elinizin altında stres topu bulundurun
Masanızda otururken stres topunuz elinizin altında olsun. Kaslarınızı korumak için bu topla egzersiz yapabilirsiniz.

5. Çekmecenizde küçük spor aletleri olsun
Masanızın çekmecesinde veya dolabınızda el ve kol yayları gibi kaslarınıza direnç kazandırma egzersizleri yapabileceğiniz aletler veya küçük el halterleri, atlama ipi gibi küçük spor aletleri bulunsun. Toplantılar ve işlerinizin arasında bunları kullanın.

6. Sosyalleşin
Öğle molalarını değerlendireceğiniz bir yürüyüş grubu organize edin. Etrafınızda, size eşlik edecek çok sayıda arkadaş bulabilirsiniz. Yanınızdakileri öğle yürüyüşleri yapmak için teşvik edin.

7. Gevşeme veya meditasyon yapın
Gün içinde arada bir, kendinize birkaç dakika ayırın, rahat bir yere oturun ve ayaklarınızdan başlayarak sırayla yukarı doğru yüz ve ağız kaslarınıza kadar bütün kaslarınızı tek tek gözünüzün önüne getirin ve onları tamamıyla gevşetin, rahatlatın. Gözleriniz kapalı, rahat nefes alarak birkaç dakika hiçbir şey düşünmemeden bu gevşemiş pozisyonda kalın.

8. Ofis dışında hareketli olun
Bir yere gitmeniz gerekiyorsa zamanınızı ayarlayıp yürüyerek gidin ve biraz tempolu yürüyün; sağlığınız yerindeyse merdiven kullanın.

9. İş seyahatlerinde spor programını önceden yapın
İş seyahatlerini de ‘ofis’ olarak kabul edersek, bu tip organizasyonlarda fitnes salonu, koşu bantları, ağırlık çalışma aletleri veya havuzu olan bir otel seçin. Böyle bir otel yoksa yay ve atlama ipi gibi taşınması kolay spor aletlerinizi bavulunuza koyun. Tabii ki mekik, şınav ve benzeri basit egzersizler için alete gerek yok. Bunları her yerde yapabilirsiniz. Havaalanında ise bekleme salonunda oturmak yerine tempolu bir yürüyüş yapın.

10. Koşu bandını deneyin
“Çalış ve yürü” ya da “yürü ve çalış” yaklaşımı ofis zindeliğinde ulaşabileceğiniz bir üst seviyedir. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey, bir koşu bandını ofisinize yerleştirmektir. Daha da iyisi işinizi koşu bandı üzerinde iken yapabilmenizdir. Bunun için illa koşu bandı temposunun hızlı olması ya da terlemeniz gerekmiyor. Ama ne kadar hızlı yürürseniz o kadar çok kalori yakarsınız.

11. Çekmecenizde sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun
Metabolizmanızın sürekli çalışmasını istiyorsanız onu doğru yiyeceklerle doğru bir şekilde beslemeniz gerekir. Öğün aralarında çok acıkmamanız ve kan şekerinizin hızlı bir şekilde düşmemesi için aralarda küçük atıştırmalar yapın. 1 porsiyon taze veya kuru meyve, 1 avuç kadar fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar veya tahıllı kraker ve bisküviler bunlardan birkaçı.

Yöneticileriniz veya çalışanlarınızla ofis egzersizi için daha çok fikir bulmak konusunda beyin fırtınası yapabilirsiniz. Unutmayın ki fiziksel aktiviteyle zenginleştirilmiş bir ofis çalışması, sağlığınızı koruyacağı gibi iş veriminizi de artıracaktır.

Yazan : Dr. Hasan İnsel
Kaynak : www.milliyet.com.tr

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Selçuk ASLAN

Gençlik ve Doğa Gönüllüsü / Makine Mühendisi

İletişim