Selçuk ASLAN
this site the web

Göçmen Doğanlar İçin Tehlike Çanları Çalıyor


Göçmen Doğanlar İçin Tehlike Çanları Çalıyor
Dünya Kuş Gözlem Günü bu yıl “Göçmen Doğanlar” temasıyla tüm Avrupa’da kutlanacak. Ülkemizde Ankara, Balıkesir, Hatay, İstanbul, İzmir, Kars, Muğla ve Samsun illerinde kuş gözlemcileri ve doğa meraklıları, 3 ve 4 Ekim tarihlerinde gördükleri kuşları kaydederek Doğa Derneği’ne gönderecekler. Tüm Avrupa’da aynı günlerde gerçekleşecek bu etkinlikle binlerce insanın gözü gökyüzünde göçmen kuşlarda olcak.

Göçmen kuş türlerinin hızlı azalışlarını durdurmak için, Dünya Kuşları Koruma Kurumu (BirdLife International) tarafından “Göçmen Doğanlar” kampanyası 2009 yılında başladı. Doğa Derneği Dünya Kuş Gözlem Günü Gönüllü Ulusal Koordinatörü Zeynep Yurtkuran, bu yıl 3 ve 4 Ekim tarihlerinde kutlanacak Dünya Kuş Gözlem Günü’nün bu kampanyanın bir parçası olarak tüm Avrupa’da 30’den fazla ülkede aynı zamanda kutlanacağını söyledi. Doğa Derneği Dünya Kuş Gözlem Günü etkinlikleriyle göçmen kuşlar hakkında Türkiye’de birçok insanın kuşlar ve karşı karşıya oldukları tehditler konularında bilgilenmelerini amaçlıyor.

Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Dr. Özge Balkız’ın yaptığı açıklamaya göre son 30 yılda Afrika, Ortadoğu ve Avrupa’dan geçen göçmen kuşların %40’dan fazlası azaldı. Bu kuşların %10’unun nesilleri, Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) değerlendirmelerine göre tüm dünyada tehdit altında (CR, EN, VU) veya tehdit altına girmeye yakın (NT) durumda. Dr. Özge Balkız şunları söyledi: “Göçmen kuşlar her yıl hayatta kalabilmek için dağlara, okyanuslara, çöllere ve fırtınalara göğüs geriyorlar. Göçmen kuşların dinlenmek ve enerji toplamak için zaman geçirdikleri doğal yaşam alanlarını gökdelen misali yüksek binalar inşa ederek, enerji hatları kurarak yok ediyor ve kuşları yasadışı avlıyoruz. Aslında bu yaptığımız sadece kuşları değil, kendi yaşam kaynaklarımızla birlikte geleceğimizi de yok etmek. Kuşları gözlemlemek, onların yaşam alanlarını korumak ve yaşamlarına saygı duymak aslında tüm canlıların ortak yaşam kaynağını korumak anlamına geliyor.”

Dünya Kuş Gözlem Günü kapsamında ülkemizde yapılacak etkinlikler aşağıdaki gibidir:

Ankara:
Doğa Derneği (DD), Çankaya Belediyesiyle işbirliği içinde 4 ekim günü 13.00-17.00 saatleri arasında Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bir dizi etkinlik düzenleyecektir. Film gösterimi, sunumlar, fotoğraf gösterisi ve söyleşi haricinde kurulacak stant ile ziyaretçilere kuşlar, kuş göçleri, kuş gözlemciliği ve doğa koruma çalışmaları hakkında bilgilendirme yapılarak poster ve broşürler sergileyecektir. Bu etkinlik haricinde ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu ve Hacettepe Kuş Gözlem Topluluğu 3-4 Ekim tarihlerinde katılımcıları için kuş gözlem gezileri düzenleyeceklerdir.

Balıkesir:
Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu düzenleyeceği kuş gözlem gezisiyle katılımcılara kuşlar, kuş gözlemciliği ve yaşam alanlarıyla ilgili bilgiler verecekler.

Hatay:
Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri 3 Ekim tarihinde Ziyaret Dağı’nın Dağdüzü ve Karacurun köyleri arasında kalan bölümde kuş gözlem gezisi 08.00-17.00 saatleri arasında kuş gözlem gezisi düzenleyecekler ve göçmen kuşları izleyecekler.

İstanbul:
İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri 3 ve 4 Ekim tarihlerinde 10.00-17.00 arası Büyük Çamlıca Tepesi’nde katılımcılarını ağırlıyor olacak. Her yıl yüzlerce süzülen kuş, İstanbul üzerinden göç eder. İstanbul süzülen kuş göçünü görmek isteyenler için eşsiz bir imkân sunuyor.

İzmir:
İzmirli Kuş Gözlemcileri, 3 ve 4 Ekim tarihlerinde Gediz Deltası’nda (İzmir Kuş Cenneti) kuş gözlem gezisi düzenleyerek katılımcılarına Gediz Deltası’nın muhteşem güzelliklerini belgesel tadında izlemeyi vaad ediyor. Ayrıca Homa Dalyanı’nda yapılacak çöp toplama etkinliğiyle de alanın kirini bir nebze de olsa temizlemeyi planlıyor.

Kars:
Kuzey Doğa Derneği bu yıl 3 ve 4 Ekim tarihlerinde ikincisini düzenleyeceği Kars –Iğdır Doğa Festivaliyle katılımcılarına bölgenin doğasını tanıtacak. Festival kapsamında katılımcılar yapılacak kuş gözlem gezileriyle bölgedeki en güzel doğal alanlarda kuş gözlemi yapma şansına erişecekler.

Muğla:
Fethiye Turizm Tanıtım Eğitim Kültür ve Çevre Vakfı düzenleyecekleri II. Fethiye Kuş Gözlem Günleriyle katılımcılarını sulakalanlar, kuşlar, doğa koruma ve kuş fotoğrafçılığı konularında bilgilendirecekler. 1 Ekim’de başlayan etkinlikler 4 Ekim’e kadar sürecek.

Samsun:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kuş Gözlem Kulübü tarafından organize edilecek etkinlikler kapsamında Samsunlu doğa severler 3 Ekim’de Kızılırmak Deltası’nda kuş gözlemi yapma fırsatı bulacaklar. 4 Ekim’deki etkinliklerse Doğu Park’ta düzenlenecek.

Detaylı bilgi için:
Zeynep Yurtkuran - zeyurt@gmail.com - 0538 524 83 95
Eray Çağlayan - eray.caglayan@dogadernegi.org - 0312 481 25 45

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Selçuk ASLAN

Gençlik ve Doğa Gönüllüsü / Makine Mühendisi

İletişim